The heritage

I mitt arbete har jag inspirerats av mina barn. Med fokus på klimatförändringar och min pågående undersökning av begreppet arv har mitt verk koncentrerats till frågan om vad vi lämnar i arv till våra barn. Mina egna barn ärver kanske fräknar och en konstnärlig ådra, men de får också, tillsammans med alla andra barn, överta ett klimat i kris och stora berg av plast. 

Plast ingår idag i nästan allt som vi människor gör och är en självklar del av vår vardag. Mycket plast, bland annat plastförpackningar, används emellertid bara en gång och bidrar till att en stor mängd plast hamnar i den naturliga miljön. Som en konsekvens av plastens långa nedbrytningstid kommer våra barn och barnbarn ärva all den plast som hittills tillverkats.

Jag vill visualisera mötet mellan barnet och plasten, mellan barnet och det allt för tunga, ohanterliga, arvet. Mötet sker i form av det stora och otympliga smycket, arvet, som barnet tvingas bära på sina axlar. Smycket är tillverkat av plastförpackningar från min och ytterligare två familjers plaståtervinning samt återvunnet silver.